Discuss, Learn and be Happy דיון בשאלות

help brightness_4 brightness_7 format_textdirection_r_to_l format_textdirection_l_to_r

תורה רפואית רווחת מאוד עד המאה ה-19 מקורה אצל הרופא היווני קלאודיוס גלנוס (המאה ה-2 לפנה״ס). הוא טען שיש בגוף האדם 4 סוגי ״מרות״ (“humour”), כלומר ליחות שהמינון של כל אחת מהן והאיזון ביניהן מכתיבים את בריאותו הפיזית ומצבו הנפשי של האדם: 1. מרה אדומה (דם) שיסודה בחומר לח וחם. 2. מרה לבנה (ריר) שיסודה בחומר לח וקר. 3. מרה צהובה (מרה) שיסודה בחומר יבש וחם. 4. מרה שחורה (ביוונית ״מלנכוליה״) שיסודה בחומר יבש וקר. איזו תורה יוונית משתקפת בתיאוריה רפואית זו?

1
sentiment_very_satisfied
by
מיין לפי

היום אנו יודעים לקבוע שאש היא תהליך כימי של בעירה בו חומר מגיב עם חומר מחמצן, ויוצר תרכובות של פחמן עם חמצן ומימן עם חמצן, ובכלל זה גם מים. את השקפתו של מי מההוגים הבאים קביעה זו סותרת במפורש?

1
done
by
מיין לפי

נתי סבור שמשוואות מקסוול הן נכונות. על פי אפלטון, איזה מהמשפטים הבאים הוא נכון?

1
done
by
מיין לפי

הפילוסוף הגרמני פרידריך ניטשה (המאה ה-19) טען שהזיקה היחידה של תודעתנו למציאות היא או החוויה האיומה של חוסר מובן והעדר משמעות של העולם או לחוות את העולם דרך דימויים ולהתענג על תחושת היופי והסדר שהם כן יוצרים בריבוי בתודעתנו באופן סובייקטיבי – אלו הם שני האופנים היסודיים של החיים האנושיים נוכח המציאות (אפשר לבכות ואפשר לצחוק נוכח המציאות ככזו, אפשר לפחד ואפשר להתענג, אבל כך או כך הגדולה האנושית נמדדת לדעת ניטשה באומץ לקבל את זה ולאשר את החיים כך כפי שהם). ניטשה על כן תוקף את הרעיון הסוקרטי האומר שישנה אי-שם אמת מושגית אובייקטיבית בעלת מובן ושיש ושאפשר לנסות ולברר אותה (ולו על דרך השלילה). ניטשה טוען שזוהי אשליה המבקשת מתוך חולשה לברוח מהחיים. אם נתאר את עמדת ניטשה במונחים הלקוחים ממשל המערה של אפלטון, איזה מהמשפטים הבאים הוא נכון?

1
done
by
מיין לפי

בספרו ״פיסיקה ומציאות״ (1936) כותב אלברט איינשטיין שמטרתו של המדע היא: "הבנה מלאה ככל האפשר של הקשרים בין מכלול התופעות הנתפסות על ידי החושים... והשגת מטרה זו באמצעות מינימום של מושגים ועקרונות בסיסיים, תוך חיפוש אחר אחידות לוגית בתמונת העולם". בהינתן שבאומרו ״חיפוש אחר אחידות לוגית בתמונת העולם״ כוונתו של איינשטיין היא המחוייבות לעמוד בעקרון הלוגי שלא לסתור את עצמנו, אז מיהו הפילוסוף מבין ההוגים הבאים שמגבש את עמדתו מתוך עקרון זה?

1
done
by
מיין לפי

מי מבין ההוגים או האסכולות היוונים הניחו שקיים ריק (מרחב שאין בו ישים כלל)?

1
done
by
מיין לפי

גרי וביל מתבוננים להם בגרביאל הגרביל. ביל הוא נשמה טהורה, הוא נצחי ובלי גיל, הוא ידע מהו גרביל אף לפני שזמנו של גרביאל בעולמנו התחיל. אבל גרי הוא אדם רגיל, הוא מתבונן בדבר ומבין דבר מבהיל: זה לא חתול, לא חליל, זה גם לא נראה כמו ישוב בגליל. כן, גרי אמנם לא דביל אבל הוא לומד על דברים רק באופן סביל. מי זה היווני האציל ששאל האם את ה-episteme של גרי אפשר להציל?

1
done
by
מיין לפי

מהו המדרג האונטולוגי על פי משל הקו המחולק (מלמעלה למטה)?

1
done
by
מיין לפי

בספרו ״המדינה״ מדרג אפלטון את החוכמות השונות מבחינה אפיסטמולוגית ובמסגרת זאת בוחן את מעמדה של האומנות. על פי אפלטון מהותה של האומנות על פי אפלטון היא חיקוי של הטבע הנתפס בחושינו, כלומר יצירת בבואה של הדימויים החושים שלנו. אם כך, איזה תיאור להלן הוא נכון?

1
done
by
מיין לפי

לפניכם ציור הקיר ״אסכולת אתונה״ של האומן החשוב מהרנסנס האיטלקי, רפאלו (המאה ה-16). במתחם מפואר בסגנון קלאסי (כנראה שהמקום מייצג את האקדמיה שייסד אפלטון באתונה) הציור מפגיש יחדיו רבים מגדולי ההגות והמדע מהעולם היווני, הרומי והימי-ביניימי. לחלק מהדמויות נתן רפאלו את דיוקנם של אומנים נערצים עליו בני תקופתו (אפלטון מופיע בדיוקנו של לאונרדו דה-וינצ׳י, הרקליטוס בדיוקנו של מיכלנג׳לו) מה שמלמד גם על הכבוד העצום שרכש לאומנים אלו וגם על כך שראה זיקה גדולה בין עולם ההגות והמדע היווני ובין המהפכה התרבותית המתרחשת בתקופת הרנסנס. חלק מההוגים והמדענים שהוזכרו הסמסטר מופיעים כאן: פרמנידס, פיתגורס, הרקליטוס, זנון, סוקרטס, אפלטון, אריסטו, אוקלידס ועמם עוד רבים אחרים. נביט בחלק השמאלי התחתון של הציור: יושבים כאן זה מול זה הרקליטוס (רפאל צייר אותו בדמותו של האומן הרנסנסי מיכלנג׳לו) ופיתגורס. מה משותף לשני ההוגים האלו?

1
done
by
מיין לפי