search
by a b
a b
מפרק הירך הוא אחד המפרקים הגדולים בגוף. המפרק בנוי מראש כדורי, שמותאם לתוך גומחה קעורה בעצם האגן "אצטבולום", בדומה ל"מכתש ועלי". סביב המפרק יש קופסית, רצועות ושרירים אשר מסייעים לפעילותו של המפרק ושומרים על יציבותו. ראש עצם הירך והאצטבולום מצופים בסחוס מפרקי, המאפשר תנועה חלקה ללא כאבים. לסחוס המפרקי תפקיד חשוב כבולם זעזועים ומפחית חיכוך בזמן תנועה. בעת הליכה, קפיצה או ריצה, נספגים כוחות הפגיעה בקרקע על ידי הסחוס. כאשר קיים הרס של הסחוס, נוצר חיכוך בין העצמות, דבר המוביל לשחיקתו של המפרק ולכאבים עזים, המגבילים את התנועה. יש מספר מצבים הגורמים להרס הסחוס, ביניהם: חבלה, דלקת פרקים (מחלות ראומטיות) ודלקת פרקים ניוונית - אוסטיאוארטריטיס, שהיא השכיחה מכולם. האוסטיאוארטריטיס, מהווה את הגורם העיקרי להפרעה תפקודית בגיל המבוגר. קרוב ל- 80% מהאוכלוסייה יסבלו משחיקה מסוימת של הסחוס המפרקי מעל גיל 65 וכ- 15% מהם יסבלו מכאבים והגבלה תפקודית. הסיבה לאוסטיאוארטריטיס אינה ידועה, והטיפולים המוכרים כיום, מטפלים בעיקר בתסמינים , דהיינו, בכאב ובהגבלת התנועות. הרפואה המודרנית עדיין לא הצליחה לפתח שיטות יעילות לחידוש ושיקום הסחוסים.
לפני שנתיים
0
by Irit Baum Maio
Irit Baum Maio
Nephrotic Syndrome מאופיין באובדן חלבון ואלבומין דרך השתן – הרבה חלבון בשת ן, מעל ל 3.5 גרם חלבון Massive proteinuria אובדן חלבון ואלבומין דרך השתן – הרבה חלבון בשת ן, מעל ל 3.5 גרם חלבון ולכן מעט אלבומין בדם (Hypoalbuminemia)( מתחת ל 3 ג' לד"ל). Hyperlipiduria & Hyperlipidemia -בגלל שיש הרבה ליפידים בדם אז גם בשתן מופרשים הרבה. - בצקות בעיקר באזורים חלשים, פנים (עפעפים, לחיים), גפיים. - יתר לחץ ד ם (Renal vein thrombosis) RVT -טרומבוס בווריד הכלייתי שמנקז את הכליה – יכול להיות גורם או תוצאה. גורם אם יש מה שחוסם את הנפרונים בכליה יש לחץ חזק בוורידים שמנזקים את עורקיק יוצא מכווץ חזק והרבה דם עם חלבונים העורקיק היוצא, כל הניקוז של הדם מהכליה נעצר מסתנן דרך גלומרולוס ויגרום להגדלה משמעותית של הפרשת חלבון. תוצאה – מאבדים חלבונ י קרישה שאחראים על קרישיות ועוצרים דימומים וגם מאבדים חלבונים שמפרקים קרישים, אבל  נוצרים יותר קרישים בגוף  חוסר איזון  האיבוד הוא יותר לחלבונים שמפרקים קרישים קרישיות יתר. - פגיעה חיסונית – מאבדים חלבונים של מערכת החיסו ן ויכול להתפחת עד אי ספיקת כליות קש ה
לפני שנתיים
0
by Irit Baum Maio
Irit Baum Maio
Chronic Lymphocytic CLL – Leukemia פתוגנזה: מחלה כרונית של השורה הלימפואידית – שגשוג תאי B בשלים. לימפוציטים יש אותם גם בדם וגם בבלוטות לימפה ולכן ההתבטאות של המחלה יכולה להיות גם בדם וגם בלימפה -היא המחלה הנפוצה ביותר. קליניקה - המון יהיו אסימפטומטיים ורק בבדיקות דם נראה לימופוציטוזיס. - בבדיקה גופנית יכולים לראות לימפאדנופתיה ניכרת (הגדלה של בלוטות) או הגדלה של כבד וטחול (במצב תקין לא אמורים להרגיש את הכבד והטחול כי הם פנימיים). תסמיני B (חיה)- חום, ירידה במשקל, הזעות לילה. צריך חום ממושך שאין לו מקור, ירידה במשקל של מעל 10% ב 6 חודשים לא מכוון, הזעות לילה ברמה שקמים להחליף בגדים. סיבוכים אוטואימוניים: המחלה היא של תאי B - הם מייצרים נוגדנים ואם יש גוש של תאי B הם יכולים לייצר המון נוגדנים ולכן יש סיבוכים אוטואימוניים לדוגמא– טרומבוציטופניה חיסונית ITP או אנמיה המוליטית חיסונית AIHA מייצרים תאי B לא תקינים ולכן יש נטייה מוגברת לזיהומים וזו הסיבה העיקרית לתחלואה ותמותה, מצד אחד היא כרונית ומתפתחת לאט אבל יש לה סיבוכים. טיפול אבחנה שלCLL לא מחייבת טיפול ולרוב לא מעלה שרידות. אינדיקציה לטיפול: הופעת סימפטומים או ירידה בשורות הדם. לדוגמא: זיהומים חוזרים, סיבוכים אוטואימוניים, כשיש ירידה משמעותית במשקל, לימפאדנופתיה ענקית שמכבידה . נותנים כימו, לעיתים בשילוב ריטוקסימאב (טיפול ביולוגי), המעכב תאי B לפעמים עוברת התמרה מלוקמיה ללימפומה אגרסיבית כי זה מערב בלוטות לימפה ולכן צריך לעקוב אחר החולים פעם בחצי שנה ולראות שהמצב יציב בלי טיפול. פרוגנוזה: 15 שנה בממוצע.
לפני שנתיים
0
by Irit Baum Maio
Irit Baum Maio
2 צורות לסרטן השלפוחית שטחי: גידול המערב רק את השכבה הפנימית של דפנות השלפוחית, גידול זה נוטה לחזור בשכיחות גבוהה. חודרני: גידול חודר לשכבת השריר. גורמי סיכון לכל סוגי סרטן שלפוחית השתן - עישון (סיבה מספר אחת!), חשיפה לרעלים כמו בנזין וסולר, חשיפה לכימיקלים (יוד/גומי/גז/פלסטיק/עור/צבע/צבעי שיער/טקסטיל), הנזק עשוי להופיע 25 שנה לאחר החשיפה (הכליות סופחות את הרעלים). החשיפה גם בנשימה אבל גם במגע ישיר לדוג' עם כלור/אקונומיקה. - זיהום בדרכי השתן חוזר/כרוני (וגם להפך, גידולים במערכת השתן יכולים לגרום לUTI - אבנים בשלפוחית (יכולות לגרום לפציעה ודלקות חוזרות וגם גידולים PH גבוה בשתן - צריכת כולסטרול גבוהה. - טיפול בקרינה לאזור האגן. - סרטן הפרוסטטה, מעי גס ורקטום – בגברים, וסרטן במערכת גניקולוגית תחתונה – בנשים (שליחת גרורות לשלפוחית) ביטויים קלינים Painless Hematuria התסמין הנפוץ ביותר דם נראה בשתן, לרוב ללא כאב (מקרו שלא נראית לעין/מיקרוהמטוריה)
לפני שנתיים
0
by Irit Baum Maio
Irit Baum Maio
שיטת FAST עוזרת לזכור את הסימנים השונים של האירוע המוחי, ובמידה ואחד או יותר מהם מופיע יש להזעיק אמבולנס או להגיע עצמאית למיון. Face – בדיקת הפנים לסימנים של שיתוק בצד אחד. רצוי לחייך ולבדוק שהחיוך ישר, לנפח את הפנים ולבדוק שוויון בשני הצדדים, להרים את המצח ולבצע כל תנועה אחרת של שרירי הפנים. ברגע שמבחינים באי שוויון בין שני הצדדים, זה מחשיד מיד לאירוע מוחי. Arms – בדיקת כוח הידיים. במקרים של אירוע מוחי הכוח הגס בשתי הידיים לא יהיה שווה. במקרים אלה, יכול להתפתח שינוי בתחושת הכוח בין שתי הידיים כאשר מרימים חפץ, או תחושת חולשה ועקצוץ ביד אחת. Speech – בלבול בדיבור או כל שינויים אחרים בשפה המופיעים באופן פתאומי מעלים מיד את החשד לאירוע מוחי. פעמים רבות החולים עצמם לא יבחינו בכך, ולכן במידה ואדם זר מבחין בשינויים בדיבור זה מחשיד מאוד לאירוע מוחי. Time – סימנים כאלה מופיעים באופן פתאומי, ופעמים רבות ניתן "לשים את האצבע" על הזמן שהם הופיעו. כמו כן, חשוב לזכור שבמידה ואחד הסימנים הופיע הזמן הוא קריטי, ויש להגיע למיון באופן מיידי.
לפני שנתיים
0
by Irit Baum Maio
Irit Baum Maio
פוליצתמיה ראשונית – Polycythemia Vera יש עליה בכל שורות הדם אך בעיקר כד"א. זו פרוליפרציה (שגשוג יתר) של תא גזע מיאלואידי במח העצם מחלה של כד"א, כי אותם יש במיליונים וכל שאר התאים יש בעשרות אלפים או אלפים ולכן למרות שיש ייצור מוגבר מהכל בעיקר נראה בגזרה של כד"א. אבל ויכול להיות עודף של טסיות ויתר התאים. מחלה יחסית נדירה. גיל ממוצע סביב 65 , נפוצה בנשים. קליניקה: - גרד - בד"כ לאחר מקלחת חמה – כל התאים מיוצרים בעודף, בין היתר יש באזופילים שנמצאים בעור ומקלחת חמה גורמת לבאזופילים לשחרר היסטמין ואם יש באזופילים ביתר אז ישוחרר היסטמין ביתר וזה יגרום לגירוד. - הגדלת הטחול והכבד (המטופוייזיס מחוץ למח העצם) – הרבה ייצור כד"א מעבר למח העצם אל הטחול והכבד. - דם צמיג עם יותר תאים ופחות פלסמה יגרום לתסמיני ם נוירולוגים: כאב ראש, סחרחורת, טינטון, עייפות, פרסטזיות, טשטוש ראייה – (MI ,CVA) - אנגינה, דיספנאה, טרומבוזה, קוצר נשימה, קרישי דם. - התקף גאוט בשל עודף חומצה אורית - דמם בשל טסיות גדולות ולא יעילות
לפני שנתיים
0
by Irit Baum Maio
Irit Baum Maio
External Fixators :קיבוע חיצוני קיבוע שברים עם נזק לרקמות הרכות. מאפשר נגישות לטיפול ברקמות הרכות, ניעות מוקדמת וביצוע תרגילים . פינים שתוקעים ברגל תחת שיקוף וזה מייצב את השבר וחשוב לשמור על ניקיון –עושים חיטוי של הפינים עם אלכוהול ואת הפצע עצמו מנקים עם פולידין. פין =הגייד נכנס לתוך העצם וכל עוד יש הפרשה משם חייבים לחבוש ולשים משחות אנטיספטיות כמו פולידין או אלכוהול. אם נשים מיד קיבוע פנימי, שהרקמה פגועה, זה גוף זר בנוסף לרקמה מזוהמת וזה יכול ליצור עוד מקור זיהום. רוצים להבריא את הרקמה ע"י קיבוע חיצוני. אחרי שהנפיחות יורדת, המטומות נספגות, הריריות תקינות וחיוניות, מוציאים את הקיבוע החיצוני ועושים קיבוע פנימי . בד"כ לא נעמיד את המטופל על הרגל כי חלקי השבר תפוסים בצורה עדינה ע"י פינים ועלולים לפרק את הקיבוע. מבחינה סיעודית: מתן הסבר על המכשיר מטרת הקיבוע ומבנהו, כיסוי הפינים למניעת פגיעה בהם (הפינים חודרים לעצם מצד אחד ,אבל צד שני חשוף והוא שורט את המטופל ואת המטפל), טיפול בפינים ומעקב אחר מקום כניסתם לעור (למנוע זיהום), סטטוס נוירווסקולרי כל שעתיים ביממה הראשונה שמטופל לא מפתח את תסמונת הגפה,הגבהת גפה כדי לעשות סירקולציה בעיקר בגפיים תחתונות. (שברים בצוואר ירך – בדיקה כל 4 שעות).
לפני שנתיים
0
by Irit Baum Maio
Irit Baum Maio
GCS מדד גלזגו - אומדן מצב הכרה. בדיקה של מצב הכרה מורכבת מ 3 דברים: תגובת עיניים, תגובת דיבור, תגובה מוטורית. כל פעם שיורדים מלמעלה למטה בגוף, הציון המקסימלי שמטופל יכול לקבל עולה (בעיניים מקסימום 4, בדיבור 5, במוטוריקה 6). סוכמים הכל וציון מינימלי זה 3 ומקסימלי זה 15 . ציון 8 ומטה המטופל דורש הנשמה. יש חשש שאם יש פגיעה מוחית תהיה בפגיעה בנשימה. ככל שיותר קשה יותר מסוכן. עיניים: ציון 4 - מטופל פותח עיניים בצורה ספונטנית, מסתכל ויודע לפקס את המבט על הצוות. ציון 3 - אם צריכים לצעוק לו ולהרים קול על מנת שיפתח עיניים והוא פותח עיינים ומסתכל. ציון 2 - אם צריכים להכאיב לו בשביל שיפתח עיניים . ציון 1 - אם הוא לא פתח עיניים בתגובה לכאב. דיבור : ציון 5 - מטופל מתמצא ויודע איפה נמצא . ציון 4 - אם מטופל מבולבל ולא מתמצא אבל מדבר משפטים . ציון 3 - אם מטופל מבולבל לא מתמצא ולא מדבר משפטים אלא מדבר מילים נפרדות. ציון 2 - אם מטופל לא מתמצא ולא מדבר בכלל אלא רק הבהרות . ציון 1 - אם מטופל לא מדבר בכלל . מוטוריק ה: ציון 6 - הוא מבין מה ביקשנו וגם יודע לבצע תנועה בהתאם. לדוגמא: מבקשים שיית ן יד למדידת לחץ דם ומטופל נותן או מבקשים ממטופל לתת משהו מארונית והוא מבצע. במידה ולא מבצע השלבים הבאים הם בהתאם לתגובה לכאב : ציון 5 - אם הכאבנו למטופל והוא מיקם את מקום הכאב ונגע בכאב או הרחיק את אותו אזור כאוב. ציון 4 - אם הכאבנו לו והוא נרתע והתרחק מהכאב, הכאבנו באצבע אבל לקח רגל אחרת (לא ממקם כאב) . ציון 3 - דהקורטיקציה ( 1): מכאיבים להם והם מקפלים ידיים לכיוון בית חזה . ציון 2 – דהצרברציה ( 2): אם הכאבנו למטופל והוא מיישר ידיים כלפי חוץ. זו פגיעה קשה בגזע המוח ויכול להעיד על נזק מוחי מאוד קשה. ציון 1 - אם לא הגיב בכלל.
לפני שנתיים
1
by Irit Baum Maio
Irit Baum Maio
זאבת מחלה אוטואימונית דלקתית, אשר פוגעת בכמעט בכל האיברים בגוף. סכנת התפתחות המחלה במשך חיים אצל נשים פי 6-10 יותר מאשר אצל גברים ולכן כנראה יש ענין של הורמונים נשיים. סימנים בהתלקחות: - חום, תחושה כללית רעה, ירידה במשקל עד אנורקסיה . - יותר שכיח מעורבות מערכות: שלד ושרירים, כליות, עצבים, נשימה, לב וכלי דם,ריריות. - נדיר יותר: מערכת עיכול, כבד, עיניים. 90%-80% מהמטופלים ע ם פגיעות עור. Butterfly-shaped Erythematous קרוב ל 50% מהמטופלים - כיבים בריריות הפה המלווים בפריחה על העור . - דימומים תת עוריים Alopecia נשירת שיער ממקום מסוים Raynaud’s phenomenon - תופעת שינוי צבע בגוף האדם, שניונית למחלה כמו זאבת (לופוס) מחלות רקמת חיבור ועוד. מפרקים: כאבים או Arthritis ואצל 90% מהמטופלים. בד"כ אחד הסימנים הראשוניים. לעיתים קרובות – נוקשות בוקר. מערכת לב וכלי דם ,HTN ,Myocarditis ,Pericarditis הפרעות קצב ואי ספיקת מסתמים, טרשת עורקים. כליות Nephritisעל רקע הצטברות AB וקומפלקסים אימוניים אשר הורסים את הנפרון .
לפני שנתיים
0